Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας Elire.gr

Ρευματικές Παθήσεις

Ποιες είναι οι ρευματικές παθήσεις;

Οι ρευματικές παθήσεις είναι πολλές, περίπου 200, και μπορούν να ταξινομηθούν αδρά σε 6 μεγάλες ομάδες:

Στις δύο πρώτες από τις υποομάδες αυτές περιλαμβάνονται οι σοβαρότερες ρευματικές παθήσεις.

  • Οστεοαρθρίτιδα.  Η πάθηση αυτή αφορά συνήθως μία και μερικές φορές δύο ή περισσότερες αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων ή/και αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εντοπίζεται σε οποιαδήποτε άρθρωση του μυοσκελετικού συστήματος, αλλά οι αρθρώσεις τις οποίες προσβάλλει συχνότερα είναι εκείνες της σπονδυλικής στήλης, του γόνατος, των χεριών και του ισχίου.
  • Οσφυαλγία . Η οσφυαλγία είναι το πιο συχνό επώδυνο σύμπτωμα από το μυοσκελετικό σύστημα. Τα αίτια που προκαλούν οσφυαλγία είναι πολλά και ποικίλα, όπως π.χ. τα λεγόμενα “μηχανικά” αίτια, φλεγμονώδη ρευματικά αίτια, μικροβιακά αίτια, νεοπλασματικά αίτια κ.ά.
  • Αυχεναλγία . Η αυχεναλγία είναι επίσης ένα αρκετά συχνό επώδυνο σύμπτωμα από το μυοσκελετικό σύστημα, αν και όχι τόσο συχνό όσο η οσφυαλγία.  Τα αίτια της αυχεναλγίας είναι ανάλογα με εκείνα της οσφυαλγίας.
  • Παθήσεις εξωαρθρικού ρευματισμού . Οι παθήσεις αυτές αφορούν τα λεγόμενα περιαρθρικά μαλακά μόρια. Τέτοια μόρια είναι π.χ. οι μύες, οι τένοντες με τους οποίους οι μύες προσφύονται, δηλ. προσκολλώνται, πάνω στα οστά, τα τενόντια έλυτρα, δηλ. οι σωληνωτές θήκες που περιβάλλουν αρκετούς τένοντες, και οι ορογόνοι θύλακοι, δηλ. οι μικρές κύστεις που περιέχουν ελάχιστη ποσότητα υγρού και έχουν ως κύρια αποστολή τη μείωση της μηχανικής τριβής κατά τη σύσπαση των μυών και την κίνηση των αρθρώσεων.
  • Μεταβολικές παθήσεις των οστών. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται η οστεοπόρωση, που είναι η συχνότερη από όλες, η οστεομαλάκυνση, η νόσος του Paget κ.ά.
Ε.Ι.ΡΕ.
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας είναι κοινωφελές ίδρυμα με κυριότερους στόχους την ενημέρωση του Κοινού και των Αρχών της χώρας επί του προβλήματος των ρευματικών παθήσεων, τη συμβολή του στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, την πραγματοποίηση ερευνών και επιστημονικών εκδηλώσεων για τις ρευματικές παθήσεις και την έκδοση ιατρικών συγγραμμάτων ή άλλων επιστημονικών εντύπων. Το Ε.Ι.ΡΕ. δεν χρηματοδοτείται από κανένα Δημόσιο ή άλλο Φορέα και το έργο του στηρίζεται στην εθελοντική εργασία του Προέδρου, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των συνεργατών τους.
Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας
Όθωνος 13,
153 54 Γλυκά Νερά
+30.210.60.42.643
© 2016 ELIRE   |